Ceai de macese

macese

Macese(Rosa Canina)

Desi sunt apreciate in special pentru conţinutul lor bogat în vitamina C, fructele de măceş (Rosa canina), au in cantitati mai reduse si  vitamine precum A, B1, B2, PP şi K. Fructele de măceş (Rosa canina) sunt baza ceaiului de maces. Acestea mai conţin acid citric, acid malic, pectine, tanin, uleiuri volatile, lecitină şi minerale cum ar fi calciu, magneziu fier, potasiu. Măceşele sunt recunoscute, in terapeutica pentru efectele lor tonice şi vitaminizante. Măceşele au efect vitaminizant, colagog şi coleretic (stimulează secreţia şi eliminarea bilei, prevenind litiaza biliară), vasodilatator şi antiinflamator.

Remediile din fructe de măceş asigură o bună funcţionare a organelor interne. Ceaiul de măceşe este indicat în avitaminoze, enterocolite, litiază biliară şi litiază renală, inflamaţia căilor renale sau biliare, insuficienţă circulatorie periferică, în convalescenţă, la vîrstnici şi copii în perioada de creştere. Consumarea ceaiului de măceşe ca şi ceai alimentar obişnuit, confera rezistenţa la răceală. Acest ceai poate fi pregătit din 5-10 fructe întregi, proaspete sau uscate, sau din 1-2 linguriţe de fructe uscate fără seminţe (coji roşii) la o cană cu apă clocotită (250 ml).

Deasemenea se poate utiliza şi ca decoct dar nu se fierbe mai mult de 3 minute, pentru a nu-şi pierde vitaminele(in special vitamina C care se pierde la fiebere), iar îndulcirea este bine să fie făcută cu miere de albine(de preferat polifloră). Ceaiul de măceşe constituie o armă în combaterea şi prevenirea răcelilor tocmai prin conţinutul său în vitamina C naturală, care întăreşte imunitatea organismului, ajutîndu-l să reziste la boli. Gustul acestui ceai nu este agreat de oricine. Ceaiul de măceşe micsoreaza unele suferinţe ale ficatului, stomacului şi rinichilor, precum şi unele stări de inflamaţie intestinală. Prin vitamina PP, măceşele menţin permeabilitatea şi fragilitatea vaselor capilare, normalizînd circulaţia sîngelui.

Alte articole despre macese: macesele in tratarea osteoartritei

 

7 thoughts on “Ceai de macese

  1. Pingback: Macesele in tratarea osteoartritei | Totul despre plante si ceaiuri

  2. Pingback: Plante pentru stimularea imunitatii! | Totul despre plante si ceaiuri

  3. Incearca cu decoct de musetel. Fierbe o legatura de musetel doar un minut , lasa-l sa se raceasca, strecoara-l si bea-l in mai multe repriuze. O sa te simti mai bine. Faci asta zilnic.

  4. Pingback: Scurt ghid pentru cules macese | Totul despre plante si ceaiuri

  5. Pingback: Cum sa ne pregatim singuri ceaiul de macese – ghid practic | Totul despre plante si ceaiuri

  6. Pingback: De-a toamna iarna-n drum spre Leaota | Serban Razvan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>