Urzica

urzicaDescriere planta medicinala

Urzica este o planta care se gaseste preponderent in zona Mediteraneana. Si la  noi urzica este foarte raspandita, crescand pe trenurile necultivate, in santuri sau poieni. Desi usor de gasit, urzicile nu au tot timpul proprietatile pentru care sunt cunoscute, recoltarea fiind recomandata a se face in lunile mai si iunie cand substantele active  sunt cel mai mult prezente in planta.

De la urzica se foloseste aproape totul, tulipna, radacina, frunzele sau florile avand puternice proprietati medicinale cunoscute inca din cele mai vechi timpuri.

Compusi activi

Cea mai cunoscuta componenta a urzicii este fierul, aceasta fiind poate cea mai importanta resursa de fier din lumea plantelor, cel putin in Europa. Pe langa fier insa, la urzici, in special in frunze, gasim un bogat continut de minerale precum calciu, magneziu, zinc, potasiu, acid silicic sau fosfor; histamina si serotonina. De asemenea in frunzele de urzica gasim si fenoli sau flavonoide dar si cantitati importante de vitamine precum A, C, D, E si K. De mentionat aici este faptul ca asocierea dintre fier si vitamina C, ambele in cantitati considerabile in urzica, favorizeaza absorbtia fierului in organism. In radacina avem lecitina, polizaharide si fenoli, aceasta fiind folosita uscata in capsule sau proaspata.

Afectiuni tratate, remedii naturiste

Extern, urzica se foloseste pentru tratarea caderii parului, a matretei,  a seboreei, acneei sau a diferitelor eczeme, gasindu-se in componenta diferitelor creme, tincturi  sau a samponului de urzica. Totodata urzicarea(atingerea diferitelor zone cu urzici) este cunoscuta inca din antichitate ca si tratament in tratarea durerilor reumatice. Tratamentul este inca folosita si astazi dar sub alte forme mai putin dureroase.

Intern, urzica este utilizata pentru efectul ei antiinflamator, antihipertensiv, combaterea durerilor reumatice sau artritice. In ceea ce priveste afectiunile renale, urzica este un bun diuretic; este folosita in eliminarea viermilor intestinali sau curatarea  tractului intestinal.

Un foarte mare numar de efecete benefice sunt asociate ceiului din frunze de urzica. Pentru mai multe detalii legate de ceaiul din frunze de urzica cititi aici.

3 thoughts on “Urzica

  1. Pingback: Ceaiul din frunze de urzica | Totul despre plante si ceaiuri

  2. Pingback: Ceaiuri si plante in timpul sarcinii | Totul despre plante si ceaiuri

  3. Pingback: Acneea - tratamente naturiste | Totul despre plante si ceaiuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>