Vinul de macese

O reteta simpla, la indemana tuturor, cu urmatoarele ingrediente: macese, apa, drojdie de bere proaspata.(zahar pt. doritori):

Se umple pe jumate un recipient de 5 litri cu fructe de macese spalate peste care se toarna apa calduta ca de paine pana se umple. La sfarsit se adauga o bobita de marimea ciresei de drojdie de bere moale dizolvata in apa. La prepararea vinului de macese multe persoane recomanda zaharul pentru o mai buna pastrare a vinului. Eu nu as recomanda-o pentru ca sunt persoane care nu au voie sa consume zahar dar care cu siguranta au nevoie de vitamina C in forma naturala. Pentru cei care nu au restrictie la zahara, cesta se poate adauga zahar dupa gust. De mentionat faptul ca daca se opteaza pentru zahar in vinul de macese nu mai este necesara drojdia de bere deoarece drojdiile salbatice care se gasesc pe macese sunt inmultite in prezenta zaharului.

Trebuie asteptat cam 4-5 saptamani pana la prepararea vinului . Deoarce acesta fermenteaza, trebuie pus la recipientul in care este pastrat, un dop de fermentatie. La final trebuie filtrat si consumat. A se pastra la intuneric si la temperatura de frigider 5-6 grade.

Reteta este a mamei mele de cand era copil.  Era “medicamentul” natural al familiei sale pentru iarna.

Vinul de macese are un continut foarte mare de vitamina C deoarece este obtinut pe cale naturala si nu este distrusa vitamina C prin fierbere sau congelare.

Are rol in pastrarea si cresterea imunitatii organismului, in combaterea mult mai rapida a racelilor, in tratarea diferitelor afectiuni renale si hepatice, in sinteza colagenului natural al pielii. Preparandu-l fara zahar este o sursa activa de sanatate pentru bolnavii de diabet care au probleme cu circulatia sangelui si ranile deschise.

Va urez sanatate, ca e mai buna decat toate!

Cristina

2 thoughts on “Vinul de macese

  1. Pingback: Macesele - Surse de vitamina C | Totul despre plante si ceaiuri

  2. Pingback: Scurt ghid pentru cules macese | Totul despre plante si ceaiuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>